Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде сам на белгийската полиция, предаде

...
Уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде сам на белгийската полиция, предаде
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон се предаде сам на белгийската полиция


Уволненият каталунски водач Карлес Пучдемон се съобщи сам на белгийската полиция, съобщи Би Би Си Същото направиха и четирима негови някогашни министри.

За Пучдемон и други членове на неговия разхлабен от централното държавно управление в Мадрид кабинет Испания издаде интернационалните заповеди за арест.

Той и четирима от някогашните му министри избягаха в Белгия тази седмица, откакто бяха отстранени от власт поради противозаконното оповестяване на самостоятелност в Каталуния. Те се издирваха по обвинявания в протест, бунт, корист с публични средства и непокорство на властта. Други осем министри бяха задържани в Мадрид. 

Други осем от министрите на Пучдемон бяха задържани в Мадрид.

До на следващия ден съдът ще вземе решение дали да ги остави под стража, или да ги освободи под гаранция. Този следобяд петимата ще бъдат разпитани. 

" Тази заран петимата търсени от испанските управляващи се предадоха на полицията в Брюксел. Ще бъдат изслушани от проверяващия арбитър. След това той ще има 24 часа - до 9:17 ч. в понеделник, с цел да реши дали да ги задържи, да ги освободи при избрани условия или под гаранция ", изясни Жил Дежьомеп, представител на белгийската прокуратура.

Вчера Пучдемон писа в акаунта си в " Туитър " през вчерашния ден, че е " подготвен напълно да сътрудничи на белгийското правораздаване след издаването на европейската заповед за арест , издадена от Испания ".

По-рано обаче брюкселският му юрист, представен от Асошиейтед прес, сподели, че неговият клиент счита да се бори против изгонване в Испания, без да желае политическо леговище в Белгия. 

Според правни специалисти процесът от арест до екстрадиция, в това число и обжалванията,  може да отнеме два месеца , през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде опция да въздейства и даже да взе участие, въпреки и от разстояние, в оповестените от Мадрид районни избори в Каталуния на 21 декември. 

Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния  политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната акция , която явно ще бъде колкото изострена, толкоз и решаваща за изхода от най-тежката институционална рецесия в Испания от близо 4 десетилетия, отбелязва АП. 

Партиите би трябвало до вторник да се записват в обединения или за независимо присъединяване. Пучдемон вече се намеси в дебата, като поддържа желанието на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да образува обединен блок на последователите на разединение от Испания. 

Проучване, оповестено през днешния ден от испанския вестник " Ла Вангуардия " и представено от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за самостоятелност на Каталуния и които евентуално ще се обединят в общ блок, ще завоюват районните избори през декември, само че е малко евентуално да получат парламентарно болшинство.. Бтв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР